Kako je škotski menadžer koji radi u Walesu završio zadužen za Juventus

William “Billy” Chalmers rođen je u srpnju 1907. i uspješno je igrao karijeru na sjeveru i jugu granice. U svojoj 21 godini kao igrač, Chalmers je predstavljao najmanje sedam različitih klubova. Tri od njih – Newcastle United, Grimsby Town i Notts County – igraju se u crno-bijelim dresovima. Boje Notts Countya čak su nadahnjivale budući klub Chalmersa, Juventus, da preuzmu njihovu sada poznatu liniju. , postupno se upustio u menadžment, iako je i dalje igrao ulogu u svom prvom poslu u Aldershot Townu. Nakon što je proveo godine formiranja drugog svjetskog rata u Hampshireu, krenuo je na kratko vrijeme u Walesu s Ebbw Valeom.Tek tada, nakon tih početnih upada u upravu, došao je Juventus, što je i dalje bilo jedno od najneočekivanijih imenovanja koje su ikad napravili torinski divovi.

Kako je Chalmers završio na njihovom radaru? Pa, članak iz Motherwell Timesa nam daje trag. S približavanjem sezone 1948-49, klubu je bio potreban glavni trener nakon što je Renato Cesarini odstupio s uloge. Priča se da je tadašnji predsjednik Juventusa, Gianni Agnelli, krenuo s dovođenjem britanskog menadžera nakon što je gledao Azzurrije koji su ranije te godine izgubili 4-0 u Engleskoj u Torinu.

Od svih potencijalnim kandidatima, Juventus je plumpirao za Chalmersa, odluka koja ostaje misterija. Opet, Motherwell Times daje malu naznaku zašto je možda dobio posao.Billy je očigledno jednom za Newcastle jednom postigao pogodak protiv Ambrosiane Inter u Milanu još 1929. godine. Čini se da mu je to jedina veza s Italijom tijekom njegove igračke karijere. Doduše, čini se vrlo nevjerojatnim da bi takva borba uhvatila Agnellijev interes i, čak i da je imala, čini se pomalo nevjerojatnim da sugerira da bi taj cilj potaknuo predsjednika Juvea da imenuje Chalmersa za glavnog trenera. Ipak, iz bilo kojeg razloga, Chalmers je dobio taj posao. Nažalost, za Škotskog, to je da traje samo jednu sezonu. Juventus je završio na četvrtom mjestu, dok su susjedi Torino – koji su kasnije te sezone opustošili tragedijom Superga – osvojili svoj peti uzastopni naslov.Chalmersovo vrijeme s klubom nije zapamćeno s velikom naklonošću, jer su njegove ekscentrične metode treninga učinile malo da bi se oduševile igračima. Chalmersova sezona u Torinu ostavila ga je s prilično nesretnim rekordom, koji i dalje stoji. do danas. Juventus je 28. listopada 1948. ugostio Il Grande Torino u prvoj od dva derbija te sezone. Franco Ossola je predvodio Torina 25 minuta prije nego što je vlastiti gol Alda Ballarina nacrtao razinu Old Lady neposredno prije pauze. Nakon što je meč završio, kapetan Torino magisterial, Valentino Mazzola, osvojio je odlučujuću sekundu i dao je pobjedniku.

Juventus je imao priliku za osvetu četiri mjeseca kasnije na ikoni Filadelfije u Torinu. Nažalost za Chalmersa, meč je opet otišao protiv njega.Sa samo 17 minuta na satu, Torino je poveo preko Guglielma Gabetta. Juve je vratio svoje rivale rano u drugom poluvremenu, ali dva gola iz Ezia Loika donijela je Torinu još jednu pobjedu.

Svaki trener Juventusa može izgubiti derbi – a mnogi su to učinili u eri Il Grande Torina – ali Chalmers drži nezavidan zapis o tome da je jedini Bianconeri menadžer u povijesti koji je preuzeo odgovornost za dva ili više derbija i izgubio sve njih. Tako je čovjek iz Bellshilla ušao u povijest Derby della Mole. Nažalost za Chalmersa i Juventusa to je iz pogrešnih razloga. Kako bi ga sudbina imala, Juventus je osvojio sljedeću sezonu. Facebook Twitter Pinterest